Recenzje

Banalnosc202
12/02/14

Konfrontacja z przeszłością

Teatr Dramatyczny - Scena im. Haliny Mikołajskiej, Warszawa
Autor: Ksenia Lebiedzińska
Akcja sztuki Savyon Liebrecht zawiązuje się w dniu, w którym umrze Hannah Arendt. Czwartego grudnia 1975 roku do drzwi nowojorskiego mieszkania filozofki puka młody człowiek, Michael Ben Shaked. Podaje się za studenta Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i chce przeprowadzić z nią rozmowę na potrzeby uczelnianego archiwum. Arendt zgadza się na wywiad, gdyż upatruje w nim szansę przełamania bojkotu jej osoby w środowisku żydowskim po publikacji Eichmanna w Jerozolimie. Rzeczy o banalności zła.
Teaser
12/02/14

Aktorski popis w Och-Teatrze

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Maciej Łukomski
Rzadko na polskich scenach grane są komedie kryminalne, bowiem zostały wyparte przez anglosaskie farsy i komedie. A szkoda, bo ten gatunek to przede wszystkim specyficzny czarny humor, wyraziści bohaterowie i świetna zabawa dla widzów. Najczęściej teatry sięgają po adaptacje kryminalnych powieści A. Christie albo po sztukę "Arszenik i stare koronki" Josepha Kesselringa, rozsławioną przed laty filmem o tym samym tytule. Krystyna Janda nie chciała iść na łatwiznę sięgając po kolejny tytuł autorki
Teaser
12/02/14

Nieco mrocznie, lecz z humorem

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Anna Czajkowska
Nie trudno zauważyć, iż wakacyjne premiery teatralne cieszą się coraz większym powodzeniem. Dobrze, że są teatry, które o tym pamiętają. W warszawskim Och-teatrze polska premiera komedii sensacyjnej, o której mówi reżyser, Cezary Żak: - „Dostałem pierwszą w życiu propozycję reżyserii w teatrze. To będzie dla mnie duże wyzwanie. Rzecz się nazywa „Trzeba zabić starszą panią”. Krystyna Janda kupiła prawa do tej sztuki i zaproponowała mi jej realizację w Och-Teatrze” . Tekst autorstwa Grahama Lineha
Teaser
12/02/14

Och, Krafftówna!

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Katarzyna Binkiewicz
Spektakl “Trzeba zabić starszą panią” jest debiutem reżyserskim Cezarego Żaka. Debiutem niewątpliwie udanym. Premiera spektaklu odbyła się 08.07.2012 i nadal ściąga do Och-teatru rzesze widzów. ”Trzeba zabić starszą panią” to czarna komedia z niesamowitymi zwrotami akcji, okraszona niebanalnymi dialogami i genialną w swej prostocie scenografią. Tytułowa starsza pani - w tej roli znakomita Barbara Krafftówna - to dystyngowana, choć ewidentnie ekscentryczna, dama w kurtuazyjnym kapeluszu i kolor
Teaser
12/02/14

Poczekalnia dusz – lekko i wymownie o życiu i śmierci

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Katarzyna Binkiewicz
Tekst sztuki „Zaświaty, czyli czy pies ma duszę?” autorstwa Jerzego Andrzeja Masłowskiego to niepozbawiona dramatyzmu komedia filozoficzna. Łączy problematykę miłości, życia i śmierci z humorystycznymi opowieściami, odsłaniającymi nieco stereotypowe podejście Polaków do spraw zarówno doczesnych, jak i tych bardziej duchowych. Co warte uwagi, w roli reżysera po raz pierwszy występuje Maria Seweryn, udowadniając umiejętność wielokierunkowego działania. Sztuka na scenie warszawskiego Och-Teatru miał
Teaser
12/02/14

Pasja, radość i entuzjazm

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Maciej Łukomski
Krystyna Janda swoją kreatywnością mogłaby obdzielić cały sztab copywriterów. Udowodniają to premiery w jej teatrach. Każda z nich jest czymś więcej niż tylko inauguracją kolejnego spektaklu w repertuarze. Wystarczy wspomnieć monodram „Danuta W.”, który stał się ważnym głosem w dyskusji o roli kobiet w życiu społecznym Tym razem w Och-Teatrze, powstał spektakl „Czas nas uczy pogody”. Seniorzy w wieku 65+ śpiewają w nim największe przeboje polskiej muzyki rozrywkowej ostatnich dekad. Przedstawi
Teaser
12/02/14

Energia i światło

Och-Teatr , Warszawa 
Autor: Marek Kubiak
To zdecydowanie bardziej widowisko estradowe niż teatr. No i co z tego?! Nie umniejsza to wartości ani tego wydarzenia, ani z pewnością Och-Teatru, który właśnie dodał ten tytuł do swojego repertuaru. „Czas nas uczy pogody” to zbiór piosenek znanych, lubianych i kojarzących się z czystą, prostą, lecz w tej prostocie szlachetną rozrywką. Usłyszymy evergreeny od big-beatowych brzmień z lat 60-tych, poprzez festiwalowe szlagiery, po utwory z lat 80-tych i 90-tych. Wszystko w wykonaniu naturszczyk
Zbrodnia
12/02/14

Wyrok: nie wydano

Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera , Warszawa 
Autor: Szymon Spichalski
Śmigasiewicz chyba lubi Hitchcocka. Spektakl rozpoczyna się bowiem niepokojącymi dźwiękami, a reflektor powoli rozjaśnia kucającego na łóżku Rodiona (Marcin Perchuć). Chociaż z napięciem jest potem różnie, zostaje zarysowana podstawowa idea przedstawienia. Z kontekstu tego prologu dowiadujemy się, że morderstwo zostało już dokonane, bowiem Raskolnikow jest zdenerwowany i próbuje siebie uspokoić. Chowa zabrany łup od Iwanownej do wnęki w ścianie. Reżyser buduje w ten sposób klimat osaczenia. Sc