Recenzje

B3211e216a09790e0a4a4eb78ad36830
16/02/14

Można zapytać: jak żyć?

Teatr Polski w Poznaniu, Poznań
Autor: Bartłomiej Kalinowski
Trudno jest mi żyć w świecie popkulturowej papki, w której z dnia na dzień - na jeden dzień, można zostać okrzykniętym największą gwiazdą stulecia, a brak sprawnego komputera lokuje mnie albo po stronie hipsterów, albo fanatycznych ascetów. Ale pal sześć! Człowiek pożyje maksimum te osiemdziesiąt lat. Co jednak ma zrobić prawie nieśmiertelny wampir ?! "Dr@cula. Vagina dentata" porusza się po uliczkach współczesnego odpowiednika przerażającego cmentarza, w którym wszystko, co pochowane, nie ule
Ene
16/02/14

Raz, dwa, trzy, ofiarą jesteś ty

Teatr Polski w Poznaniu, Poznań
Autor: Ewelina Szczepanik
Ostatnia premiera Teatru Polskiego w roku 2013, ostatni tekst inscenizowany w ramach tej edycji „Metafor Rzeczywistości” i najbardziej kontrowersyjny temat minionego roku na poznańskich scenach – tak najkrócej opisać można „Ene due rike fake” Marzeny Matuszak w reżyserii Joanny Grabowieckiej. Opowieść o potrzebie bliskości emocjonalnej, rozpaczliwym pragnieniu miłości i akceptacji, a przede wszystkim – o traumie pedofilii – okazała się jednak opowieścią wybrakowaną, źle skrojoną. Pomysł inscen
Tn jezyce citylight podglad
16/02/14

Uzależnieni od Poznania

Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego, Poznań
Autor: Ewelina Szczepanik
"Jeżyce Story" to serial teatralny - kilka części, kilkunastu bohaterów, kilkadziesiąt wątków i kilkaset interakcji. Osią spajającą całość miała być poznańska dzielnica Jeżyce, a twórcy - z reżyserem Marcinem Zwierzchowskim i dramaturgiem Romanem Pawłowskim - postawili na aspekt dokumentalny; postanowili więc wejść głębiej w tę dzielnicę, poznać jej zakamarki, problemy, ciekawostki i przede wszystkim - opowiedzieć historie pojedynczych osób. Dwie wcześniejsze części, "Lokatorzy" i "Buntownicy", o
Obslugiwalem
14/02/14

I tylko Hrabala żal

Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego, Poznań
Autor: Ewelina Szczepanik
Scenografia nijak nie przypomina scenerii, które możemy odnaleźć u Hrabala. Drewniana konstrukcja przypominająca parkan albo ściany stodoły zamyka przestrzeń sceny, w której aktorzy skromnymi, lecz zmyślnymi rekwizytami kreują miejsca takie jak hotel, baza w lesie na granicy albo burdel. Cała ta umowność odwołuje się w oczywisty sposób do wyobraźni widza – i niestety, jest to jedyny stymulujący intelektualnie fragment poznańskiego przedstawienia. Reżyser postawił na montaż scen z powieści Hrab
Tn firma plakat 220x312
13/02/14

Katastrofa bez alternatywy?

Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego, Poznań
Autor: Anita Nowak
Choć na widowni co chwilę słychać śmiech, rzecz jest ogromnie dołująca. Wszakże przedstawiona na scenie historia prywatyzacji Polskich Kolei Państwowych dotyczy całej polskiej gospodarki niszczonej i rozkradanej przez rozliczne nieprofesjonalne, a przy tym bardzo pazerne klany i koterie, niekompetentny parlament, skorumpowany wymiar sprawiedliwości. Paweł Demirski korzystając z materiałów prasowych, sejmowych ustaw, przemówień polityków przedstawił rzeczywistość taką, jaka jest. Bez specjalnych p
Tn firma plakat 220x312
13/02/14

Train is bussiness

Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego, Poznań
Autor: Szymon Spichalski
Obejrzałem Firmę z niekłamaną przyjemnością. Pewnie zdaniem niektórych to, czy krytykowi dobrze ogląda się przedstawienie, nie powinno mieć znaczenia dla recenzenckiej opinii. Liczy się w końcu chłodny obiektywizm. Poznańskie przedstawienie tandemu Strzępka/Demirski przypomina jednak słynnego Był sobie Andrzej… z wałbrzyskiego Teatru Dramatycznego. Narracja jest tutaj prosta i dosadna. Duet przeplata w widowisku różne konwencje. Znajduje się zatem miejsce na historię gangsterską, wątki społecz
Tn firma plakat 220x312
13/02/14

Na moralnym wysypisku, czyli recenzja raczej osobista

Teatr Nowy im. Tadeusza Łomnickiego, Poznań
Autor: Ewelina Szczepanik
Czy często podróżują Państwo koleją? Bo ja bardzo często - miesięcznie pociągami przemierzam setki kilometrów. Z perspektywy torów i na torach niejedno już widziałam, nie dziwią mnie więc nieogrzewane składy na długich trasach (zwykle mam swój koc ze sobą), spóźnienia pociągów wszelkiej kategorii (właściwie 10 minut to jeszcze nie spóźnienie...), nielogiczne rozkłady i obskurne dworce (tutaj wprawdzie pojawia się jakaś iskierka nadziei, ale funkcjonalność nowych dworców zwykle ma najwięcej wspóln
Bezimieniie
12/02/14

Kłopot z Witkacym

Teatr Narodowy - sala Bogusławskiego, Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
Inscenizacja „Bezimiennego dzieła” w Narodowym zaczyna się intrygującą sceną Jerzego Radziwiłowicza (Pułkownik Manfred hr. Giers) z grabarzami. Ten zakomponowany sugestywnie w przestrzeni obraz jest ekspozycyjnie wyraźny (bardzo dobra scenografia Andrzeja Witkowskiego), czysty sytuacyjnie i bezbłędny intonacyjnie. Informacje o stronnictwie mieduwalszczyków dochodzą na widownię w jednolitym rytmie, są zwarte, wyraziste i wymowne. Niestety, po tym interesującym prologu nie wszystko już jest