Recenzje

Zup2 final
30/04/18

Rozstań się, a potem wróć

Teatr Capitol , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**Takie scenariusze, które od lat tworzy dla teatru i estrady Krzysztof Jaślar, łączący w kabaretowej formie powszechnie znane piosenki z dowcipem, humorem, żartem, skeczem, anegdotą i gagiem, to bez wątpienia teatralne samograje, po które nie bez ochoty sięgają również sami aktorzy. Najczęściej żeby odpocząć od poważniejszego repertuaru, który uprawiają na co dzień i odetchnąć tworzywem literacko-muzycznym lżejszego kalibru. Taka też była idea najnowszego programu przygotowanego w Teatrze Capito
Przekret aktual 2 kajra
30/04/18

Jak bawić to na całego...?

Teatr Capitol , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**„Przekręt (nie)doskonały, czyli kto widział Pannę Flint?”, jako dobrze skrojona komedia, daje spore pole do popisu aktorom, co jak wiemy bywa też niebezpieczne. Jednak humor Donalda Churchilla i Petera Yeldhmana w wielu momentach może naprawdę śmieszyć. W warszawskim Capitolu dzieje się tak przede wszystkim za sprawą trzech ról, które warto obejrzeć i zapamiętać. Pierwsze miejsce przypada Andrzejowi Pieczyńskiemu w roli Pana Doddsa, kolejne Dorocie Nowakowskiej jako Pani Lens i wreszcie na po
Indeks
30/04/18

Operowo-farsowa mistyfikacja

Teatr Capitol , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**Premiery w Teatrze Capitol wypełniają amfiteatr do ostatniego miejsca. Na galowym pokazie „Dajcie mi tenora!” publiczność nie mniej gęsto okupowała schody. Świadczy to o niczym innym, jak o wciąż niesłabnącym zainteresowaniu warszawskich widzów teatrem przy Placu Bankowym, o którym w środowiskowej opinii mówi się, że jest omijany przez recenzentów szerokim łukiem. Co zresztą nie do końca jest prawdą. Na premierze przedstawienia wyreżyserowanego przez Marcina Sławińskiego znanych i popularnych
Indeks
30/04/18

Kiedy sumienia nie ma…

Teatr Capitol , Warszawa 
Autor: Karol Płatek
**Mam problem. Mam problem, bo mógłbym się wyżywać na sitcomowej farsie „Kiedy kota nie ma…” autorstwa Johnnie’ego Mortimera i Briana Cooke’a, ale nie wiem, czy to tak znowu miałoby sens. Mam związane ręce i jedyne na co mnie stać – to ta wątpliwej jakości parafraza tytułu sztuki, którą wykorzystałem do nazwania recenzji. No bo nie mam sumienia się wyśmiewać, więc będzie względnie rzeczowo i krótko.** **RZECZOWE I KRÓTKIE PRZYBLIŻENIE FABUŁY** Dwie siostry, dwaj tychże sióstr mężowie i masa
Tato plakat www
30/04/18

Czy jako człowiek potrafisz kochać?

Teatr WARSawy , Warszawa 
Autor: Agnieszka Górnicka
**Wyobraźmy sobie, że otrzymujemy niepowtarzalną możliwość zaprezentowania na scenie historii swojego życia. Opowiadanie przyjmuje formę monologu osobistego, do wykorzystania mamy około sześćdziesięciu minut. W głowie natychmiast kumulują się najważniejsze momenty, niezapomniane chwile i doświadczenia, które wywarły na nas największy wpływ. Smutek przeplata się ze szczęściem, miłość z nienawiścią, komizm z tragizmem. Z perspektywy czasu na nowo przyglądamy się kolejnym etapom dojrzewania; pamięci
Ofiara plakat www
30/04/18

Zapętlenie w winie

Teatr WARSawy , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**Pojawienie się na scenie Teatru WARSawy „Ofiary”, opartej na powieści Saula Bellowa z 1947 roku, musi budzić więcej niż szacunek. Dlaczego? Adamowi Sajnukowi i odpowiedzialnej za dramaturgię Monice Rejtner udało się bowiem oddać nie tylko to, co zawiera warstwa fabularna dzieła (udana adaptacja ponad czterystustronicowej powieści nie jest w teatrze znowu tak częsta, odważnych też nie tak wielu) , ale dotrzeć do całej jego struktury i dużo bardziej istotnej w tym przypadku sfery wewnętrznej
Plakat ruby www
30/04/18

I śmieszno i straszno

Teatr WARSawy , Warszawa 
Autor: Kama Pawlicka
**Neurotyczny samotnik cierpi na brak weny twórczej. Jest autorem jednej książki, a właściwie bestselleru, który podbił amerykański świat literacki kilka dobrych lat temu. Od tamtej pory Calvin Weir czeka, szuka, miota się… A nuż dane mu będzie znowu zabłysnąć nową powieścią?** Cierpiący pisarz udaje się po pomoc do pani psychoanalityk, która próbuje „rozgryźć” jego przypadek. W ramach psychoterapii radzi mu napisać historię romansu z wyśnioną, idealną dziewczyną. Na początku Calvin nie bardz
Kompleks plakat 1
30/04/18

Żyd… czas … seks

Teatr WARSawy , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**Pojawienie się na mapie kulturalnej stolicy Teatru WARSawy pozwoliło na powrót do repertuaru Teatru Konsekwentnego spektaklu, który od czasu premiery w 2010 roku cieszy się ogromnym powodzeniem i zasłużoną sławą. Pokazany w sierpniu „Kompleks Portnoya”, grany przy pełnych kompletach, potwierdza klasę tego dzieła, zarówno w warstwie adaptacyjno-inscenizacyjnej, jak i reżysersko-aktorskiej.** Adam Sajnuk i Aleksandra Popławska, na podstawie niegdyś skandalizującej powieści Philipa Rotha, stwo