Recenzje

Plakat gwiazdka 185
02/01/18

Prezenty, Mikołaje i tajemnica Bożego Narodzenia

Teatr Lalek Guliwer , Warszawa 
Autor: Anna Czajkowska
**Na deskach dziecięcego Teatru Guliwer w Warszawie rozgościł się wyjątkowy, rodzinny, świąteczny spektakl, którego premiera - pierwsza w tym sezonie - przypadła na niezwykły czas, okres radosnego oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, choinkę i magię Bożego Narodzenia. Ale grudzień to również czas przygotowań, zakupów, wybierania i pakowania prezentów. Zdarza się, że dorośli, zbyt zajęci swoimi sprawami, nie dostrzegają wówczas innych ludzi, tych małych i tych sporo starszych. Fabuła spektaklu opier
26055671 10159680769105507 2589332640638327091 n
02/01/18

Komedia pomyłek czy wydarzenie artystyczne?

Polska Opera Królewska, Warszawa
Autor: Wojciech Giczkowski
**Smutek i pustka towarzyszyły wszystkim pięknym mieszkankom wielkich pałaców. Tylko ktoś, kto przebywał w pustym wielkopańskim pałacu, wie, co to poczucie samotności. Wystarczy odwiedzić choćby Czerniejewo w Wielkopolsce i zobaczyć, jak melancholijnie przedstawia się amfilada pokojów, w których pomieszkiwała hrabina Skórzewska. W takich warunkach kobiety na pewno z nudów snuły intrygi (najczęściej miłosne), których echo możemy usłyszeć w „Le nozze di Figaro” – pierwszym przedstawieniu opery Moza
Kram
01/01/18

Kopia nie osiągnie nigdy walorów oryginału

Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera , Warszawa 
Autor: Wojciech Giczkowski
**To zdanie jest wypowiedziane na koniec przedstawienia przez jednego z praskich naturszczyków zaproszonych przez aktorów na scenę. W rzeczywistości jest to fragment recenzji przedstawienia zrealizowanego w ubiegłym wieku przez Barbarę Fijewską. Bo „Kram z piosenkami” zawsze był kontrowersyjny i nic dziwnego, że Piotr Sztarbowski, dyrektor do spraw programowych Teatru Powszechnego, sięgnął po ten tekst Leona Schillera. Takie jest przecież credo praskiej instytucji kultury: ma się wtrącać. Premier
Kram
31/12/17

Pochwała wyobraźni

Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera , Warszawa 
Autor: Tomasz Flasiński
**„Rewelacyjny „Cezary idzie na wojnę” Tomaszewskiego demaskuje totalitarny charakter patriarchalnej, przemocowej wizji świata, który wyklucza miłość do człowieka, zastępując ją miłością do narodu” – oznajmiła Krystyna Duniec na łamach „Dwutygodnika” po poprzedniej warszawskiej premierze Cezarego Tomaszewskiego. Szczerze wyznam, że dalej nie przeczytałem, bo się bałem. Już po tym jednym zdaniu ciarki przebiegły mi po krzyżu.** Spektakl był rewelacyjny, to prawda, ale tu kończą się stwierdzenia
Strach z%c5%bcera%c4%87 dusz%c4%99   plakat jpg   studio graficzne homework
30/12/17

Kłamali, gdy mówili, że wszystko będzie dobrze

Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera , Warszawa 
Autor: Alicja Cembrowska
**Najczęściej to, co proste, jest w konsekwencji najtrudniejsze. Bo film Rainera Wernera Fassbindera o tytule „Strach zżerać duszę” to historia raczej kameralna i na pierwszy rzut oka jasna – oto starsza Niemka zaczyna spotykać się z młodym gastarbeiterem Alim. Ona jest sprzątaczką, on arabskim psem. Ona jest wykluczona przez wiek, on przez pochodzenie. Są lata 70., a otoczenie kochanków nie chce dać szansy tej relacji.** Ale film niemieckiego reżysera nie dotyka tylko problemu zakazanej miłoś
5f5dda79 6209 4559 8527 5cee9f1b7dd3
30/12/17

Sklejana, odzyskiwana

Teatr im. Juliusza Osterwy w Lublinie, Lublin
Autor: Urszula Motyka
**Paweł Passini wystawił kolejny teatralny pomnik żydowskiej społeczności, jednak nie można mieć mu tego za złe, gdyż „Hindełe, siostra sztukmistrza” to spektakl trzymający w napięciu do ostatniej sekundy.** Sztuka, której autorem jest Patrycja Dołowy, przedstawia historię Hindełe Singer, pisarki zapomnianej i wykluczonej ze względu na to, że była kobietą, a do tego Żydówką. Kiedy jechała pociągiem na zaaranżowany ślub, wyrzuciła przez okno swoje opowiadania, porwane na kawałeczki. Są one stal
6pietro plakat k1 680x980 01
26/12/17

Na marginesie

Teatr 6. Piętro , Warszawa 
Autor: Wiesław Kowalski
**Opinie na temat przedstawień teatralnych rozchodzą się dzisiaj lotem błyskawicy, jeszcze zanim ukażą się pierwsze recenzje. Bywa, że już po próbie generalnej ktoś ogłasza na portalach społecznościowych, że oto obejrzał dzieło wybitne i przełomowe. Bywa też, że i w trakcie premiery, ktoś bezpośrednio komentuje to, z jak wiekopomnym spektaklem mamy do czynienia. Opinie wyrażają zarówno ludzie bezpośrednio z teatrem związani, a nawet dyrektorzy teatrów, jak i znajomi aktorów (ci piszą najczęściej
Rachat%c5%82ukum.jpg.400x500 q85
25/12/17

O drobnej różnicy w smaku

Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza, Warszawa 
Autor: Marek Kubiak
Rachatłukum to typ deseru, który można albo uwielbiać, albo nienawidzić - to lepka, galaretowata i zamulająco słodka kostka, zrobiona z najprostszych składników, pozbawiona z założenia finezji smaku, ale w swojej prostocie i kulinarnej dosłowności bardzo odpowiadająca niektórym gustom. Wcale nie inaczej dałoby się opisać najnowszą premierę Teatru Studio - monodram Marcina Bosaka "Rachatłukum" w reżyserii Sebastiana Chondrokostasa. Ten spektakl będzie zapewne budził kompletnie skrajne emocje i